Gumiszerviz Budapest – Centrírozás folyamata

2002 Mercedes-Benz E220cdi
2021.04.01.

Gumiszerviz Budapest – Centrírozás folyamata

gumiszerviz 10. kerület

gumiszerviz 10. kerület

Gumiszerviz – Centrírozás lépései és kivitelezése

A gumiabroncs centrírozás folyamata alatt a kerekek kiegyensúlyozását érthetjük. A megfelelő állapot, ha a kerekek súlypontja, az az a centruma középre kerül és gördülékenyen, rázkódás mentesen tud forogni. A centrírozás folyamán bevonatos cink és vas keréksúlyok felhelyezésével a lehető legminimálisabbra csökkentjük a kerekek forgás közben történő rázkódását. Tehát, a gumi centrírozás a kerekek kiegyensúlyozását biztosítja. A megfelelő állapot, ha a kerekek súlypontja középre kerül és egyszerűen, rázkódás nélkül forog. Gumiszerviz Budapest, gumiszerviz árak kedvezően!

Centrírozás Budapest

A gumiabroncs az amely biztosítja a gépjármű kapcsolatát az utunkkal, éppen emiatt a gumiabroncsok állapota nagy mértékben befolyásolja a biztonságunkat is. A törvény által meghatározott profilmélység az 1.6 mm, viszont 2 mm alatt a gumiabroncsok már egyre kevésbé képesek megfelelően és biztonságosan ellátni a feladatukat. A megfelelő profilméret nyári gumi esetében legalább 3 mm, téli gumi esetében pedig legalább 4 mm. Kopott gumiabroncsokkal, legfőképpen egy vizes úton hatalmas eséllyel megnő a féktávolság és károsodik az autó irányíthatósága.

A használat folyamán bekövetkezhető külső behatások, ütések megváltoztathatják a gumiabroncs és a keréktárcsa tömegeloszlását, ezeknek a megelőzése érdekében ajánlott legalább évenként elvégezni a gumi centrírozás folyamatát egy gumiszerviz területén. Egy nem kiegyensúlyozott gumiabroncs egy bizonyos sebesség felett a jármű rázkódását fogja eredményezni. És ez viszont az abroncsok idő előtti és szabálytalan kopását, valamint a gépjármű felfüggesztésének kopását is okozhatja idő előtt. Az abroncsok felszerelése során, továbbá egy esetleges gumijavítás folyamatát követő visszahelyezés során meg szükséges győződni azok megfelelő centrírozás folyamatáról, azaz a gumiabroncsok kiegyensúlyozottságáról!

Gumicsere során is érdemes a centrírozás!

A probléma bemutatására egy mosógép centrifugájának példáját szokták említeni. Képzeljünk csak el egy félig megpakolt mosógépet a centrifugázás folyamata során, látszani fog, hogy a félig bepakolt gép sokkal lényegesebben rázkódik, mint egy telepakolt, hiszen a benne lévő súly nem egyenletesen helyezkedik el. Szintén ez a jelenség zajlik le az abroncsok esetében is, hiszen a nem kiegyensúlyozott kerekek folyamatos vibrációnak teszi ki az egész kerékfelfüggesztést, amely az idő múlásával komoly károsodásokat eredményezhet majd.

Tehát a kerék centrírozás lényegességét leginkább annak hiányán keresztül lehet megtapasztalni, amikor is az az abroncs kerékre kerül, és nem megfelelő a kiegyensúlyozottságuk, hiszen ekkor kettő tökéletlen egység fog alkotni egy szerelvényt, ezáltal pedig annak az esélye, hogy a szerelvény sugárirányú és oldalirányú középpontjának súlyeloszlása tökéletes, gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Válassza Gumiszerviz Budapest telephelyünket megbízható gumicsere, centrírozás, gumiszerelés és gumijavítás miatt, kedvező árak mellett!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük