2016 Fiat Ducato
2020.05.21.
gumiszerviz
Mit tegyünk defekt esetén? A Tréleres autószerviz válaszol!
2020.09.21.

Mit tegyünk, ha elromlik a fék? A tréleres autószerviz válaszol!

fék

A legtöbb autó baleset emberi tévedés vagy hiba által történik, de abban az esetben, ha autóhiba jelentkezik, a fék meghibásodás a balesetek 20%-ában megfigyelhető egy amerikai kutatás eredményei alapján.  Ha útközben vagyunk, és azt észleljük, hogy nem működik a fékünk, az első és legfontosabb amit tehetünk, az az, hogy ne pánikoljunk!

Ez az egyik legveszélyesebb, amit egy ilyen szituációban tehetünk.  Ezután következik, hogy vegyük le a lábunkat a gázról! Ha az autónkban van tempomat, amely egy elektronikus sebességszabályozó berendezés, akkor azt kapcsoljuk ki! Habár ez az üzemmód általában önmagától kikapcsol, ha érintjük a gázt vagy a kuplung pedált, de a megfelelő biztonság érdekében egy ellenőrzés segítségével legyünk biztosak abban, hogy ténylegesen ki van kapcsolva.

Autószerelés és karosszéria javítás Budapesten a 10. kerületben.

Majd ezután figyeljük meg, hogy mit érzünk akkor, ha a fékre lépünk. Ha minden akadályozás nélkül teljesen képesek vagyunk benyomni, akkor lehetséges, hogy a fékfolyadék szintje alacsony vagy ez a folyadék esetleg szivárog, vagy a fékrendszer meghibásodott. Viszont ha a fékre lépve azt érezzük, hogy az kemény és nem mozdul, akkor valószínűleg a pedál alá valamilyen akadály került, azaz a fékrendszerben valami “beragadt”. Megoldásként próbálkozhatunk a lábunk segítségével megállapítani, hogy érzünk-e valamit a fékpedál alatt.

Majd ezután próbáljuk meg “visszahozni” a féket.  Abban az esetben ha ABS fékkel rendelkezünk, akkor határozottan lépjünk rá a fékre. Ha viszont nem ABS fékkel rendelkezünk, akkor a legtöbb esetben hatásos lehet, ha pumpáljuk a fékpedált, azért, hogy a nyomás helyreálljon.  Semmi esetben se tartsuk a lábunkat folyamatosan a féken. Ez sok időt vehet igénybe, de próbálkozzunk.

Majd ha a próbálkozások után úgy tapasztaljuk, hogy a fék nem válaszol, akkor érdemes a sebességváltóval egy alacsonyabb fokozatra váltani. Ez hozzájárul a motor, ezáltal az autó lelassításához.  Abban az esetben ha automata váltós kocsival rendelkezünk, akkor egy alacsony fokozatot válasszunk a váltón, például az egyest. Ha manuális a váltónk, akkor váltsunk vissza és érezzük ahogy az autónk lelassul, majd ezt ismételjük meg. Ha nem szükséges lelassítani az autónkat gyorsan, akkor ne váltsunk túl gyorsan, hiszen ha hirtelen váltunk akkor elveszíthetjük az irányítást.

Gumiszerelés, használt és új autógumi értékesítés Budapesten a 10. kerületben.

Okos döntés lehet használni a vészféket, ismertebb nevén a kéziféket, hiszen a hatására az autónk megáll, viszont szem előtt kell tartani, hogy az autó a kézifék használatával lassabban tud megállni, ugyanis csak a hátsó kerekeket fékezi le. Lassan és folyamatosan érdemes meghúzni. Ha túlságosan erősen vagy hirtelen húzzuk meg, abban az esetben a kézifék teljesen megállítja az autót, amely gyors sebesség mellett életveszélyes és balesetveszélyes is lehet.  Ugyanakkor megtörténhet, hogy hirtelen behúzás hatására a kioldógomb beragad, azaz nehezebb lesz kioldani, ezáltal előnyösebb ha a benyomott kioldógombbal lassítjuk az autót.

Majd a legfontosabb lépés, hogy figyeljünk az útra és kormányozzunk! Mindig tartsuk a szemünk előtt az utat és ha lehetőségünk van rá, akkor úgy kormányozzunk, hogy kikerüljük a dugókat, gyalogosokat és a veszélyes akadályokat. Szintén elengedhetetlen szempont, hogy figyeljünk az összes autós társunkra az utakon és minden felbukkanó gyalogosra is! A vészvillogó használatát javasoljuk, azért, hogy mindenki tudja, hogy az autónkkal valamilyen probléma adódott és ez felhívja az emberek figyelmét arra, hogy óvatosabban és kellőképpen figyelmességgel közelítsék meg a mi járművünket.

Az ablakokat húzzuk le, ugyanis a levegő beáramlása segíthet az autó lassulásában, valamint szükség esetén kiabálással jelezhetünk másoknak. Valamint ha a lehetőségek engedik nekünk, akkor próbáljunk meg az út jobb vagy bal széle felé kormányozni. Ez a technika szintén abban segít nekünk, hogy az autónk könnyebben lassulhasson. Viszont ha nagy sebességgel haladunk, akkor semmiképpen se kísérletezzünk vele! Az autó lassításához továbbá használhatjuk a környezetünket. Ezt a módszer csak akkor alkalmazzuk, ha az előbbiekben említett módszerek közül egyiket sem tudtunk megfelelően alkalmazni vagy nem váltak hasznunkra, vagy ha mindenképpen azonnal meg kell állnunk.

Mindig legyen a szemünk előtt, hogy ez a módszer nagyon veszélyes tud lenni és tényleg csak abban az esetben alkalmazzuk ha valóban nincs számunkra más módszer.  Miket is használatunk? Használhatjuk a védőkorlátokat, az út súrlódását, kisebb fákat vagy a domborzatot.  Ha végképp egyik módszer sem hozott sikert számunkra, akkor az a legbiztonságosabb megoldás, ha autónkat egy bokros, füves vagy homokos helyre kormányozzuk, amely segítségével az majd lelassul és ezáltal megáll.

Majd miután sikerült megállnunk akkor kapcsoljuk ki a gyújtást. Miközben haladunk az autónkkal, akkor semmi esetre se kapcsoljuk ki, hiszen akkor könnyen elveszíthetjük az irányítást a jármű felett.  Majd megállás után kapcsoljuk be a vészvillogót és tegyük ki az elakadásjelző háromszöget, azzal a céllal ,hogy a többi autósnak jelezzünk. Hívjunk egy autómentőt és semmiképp se vezessük az autónkat újra addig, ameddig a fékek nem lettek megjavítva.

Autószervizünk a 10. kerületben már több, mint 10 éve áll az Önök szolgálatában.

Hiba esetén vállaljuk a helyszínről való elszállítást autószervizünkbe, ahol akár csereautót is biztosítunk. Tréleres autószerviz és gumiszerviz Budapesten várja Önt!