autószerviz
Biztonságos téli vezetés a Tréleres Autószerviz tanácsaival!
2020.12.08.
2003 Iveco Daily 50C17 mini nyerges
2021.03.31.

Tréleres Gumiszerviz – Meddig használható egy téli gumi?

gumiszerviz 10. kerület

A téli gumicsere – a téli gumikról általánosságban

Az őszi hidegek ismételt megjelenésével újra előtérbe kerülnek a téli gumicsere folyamatával kapcsolatos kérdések és aggodalmak. De vajon hány évig is használható egy téli gumi? Hol tároljuk a téli gumit? Mikor ajánlott elvégezni a téli gumicsere folyamatát? Melyik megbízható szerelési folyamatot végző műhelyet érdemes választanom? Vásárolhatok-e használt gumit? A téma kérdései szinte végtelenek.. Valamint újra és újra felbukkannak újabb és újabb kérdések. Most válaszolunk Önnek pár ilyen kérdésre!

A téligumik mintázatát és szerkezetét elsődlegesen arra találták ki, hogy a szokásos gumiknál sokkal jobb tapadást hozzon létre a sár és friss vagy olvadó hó esetén. A téligumik anyaga sokkal lágyabb, emiatt hideg időjárás estén kevésbé keményedik fel, képes megtartani a rugalmasságát, amely kulcstényező a biztonságos autózás érdekében a téli időszak alatt.

Meddig használható egy téli gumi?

Ez a kérdés sok mindentől függ. A legtöbb esetben elmondható, hogy körülbelül 40-50 ezer kilométert vészelnek át, nagyjából 5 téli időszakot átvészelnek. Ez természetesen függhet a gumik használatának a viszonyaitól is. Ha nem sokat használják, és szinte semmit sem kopik, akár 7-8 évet is átvészelhet, de 10 év után már mindenképpen cseréljük le! Az abroncsok különböző fajtájú anyagokból állnak össze, ezeknek az alapanyagoknak a tulajdonságai pedig változnak az idő múltával, néhány anyag elpárolog, a gumi pedig merev és repedezett lesz, csökkeni fog a futófelület tapadása.

Természetesen mindenki egyéni vezetési stílusa, az út állapota, és a havonta teljesített menet is mind alapvető kihatással vannak egy gumik élettartamára. Pozitívan befolyásolhatják a gumik átlagos élettartamát, ha rendszeresen karbantartjuk, például havonta ellenőrizzük a nyomást, ugyanis ha túlságosan alacsony a nyomás, akkor gyorsabban fog kopni a gumi. Lényeges szem előtt tartani, hogy akkor is karbantartsuk a gumit, amikor az nincs éppen felhelyezve az autónkra. Ugyanis a nem megfelelő tartási körülmények, például ha a szabadban tároljuk, az nagyban hozzájárulhat az átlagos élettartam csökkentéséhez.

A rendszeres téli időszakokban szükséges szerelési karbantartás és ellenőrzések mellett mi javasoljuk, hogy ha bizonytalan kérje egy autószerviz szakember segítségét.

Melyik szerviz lehet a legalkalmasabb a gumicsere folyamatára?

Sok esetben a pénztárcánk befolyásolja a választásunkat, emiatt merülhet fel gyakran a kérdés, hogy minden esetben létfontosságú-e új gumit vásárolni vagy megfelel a használt is. Jó szívvel, és egy profi gumiszerviz személyében éppen az előzőekben részletezett okok végett, óva intenénk minden személyt a bizonytalan eredetű használt gumik vásárlásától! Inkább válasszák megbízható autószervizünket Budapest 10. kerületében autógumi és felni értékesítés miatt! Fontos a bizalom, hiszen ha nem tudjuk hol, mely körülmények között volt használva vagy tárolva az abroncs, akkor könnyen megeshet, hogy az elsőre olcsóbbnak bizonyuló megoldás a végén sokkal drágább gumiszerviz árakat von majd maga után.

Hogyan ismerjem fel a csaló gumiszervizt?

Segítségünkre lehet, ha tudjuk, hol van feltüntetve a gumi gyártási ideje, amelyet a gyártóknak kötelező megjelölni az összes forgalomba kerülő gumin. A gumi gyártásának időpontját a gumi oldalfalán elhelyezett számsorozat jelzi. Azt tanácsoljuk, hogy kereskedőtől is csak két évesnél fiatalabb abroncsot vásároljon, ugyanis ezek a tulajdonságok terén még nem igazán térnek el a teljesen új gumiktól.